Top 

 

Ce este acela un virus?

 

 

 

U

n virus este de obicei un program proiectat să se autoreplice, infectând cât mai multe calculatoare, fără ca utilizatorii să îşi dea seama pe moment de acest lucru. Viruşii se ataşează de alte programe (fişiere EXE sau COM), iar mai recent, şi de documentele WORD, EXCEL, sau chiar fişiere HLP. Alţi viruşi pot să infecteze sectorul de boot al discului. Când se lansează în execuţie un fişier infectat sau când se porneşte calculatorul de pe un disc sau o dischetă virusată, se lansează şi virusul în execuţie. Adesea virusul rămâne rezident în memoria calculatorului, pentru a putea infecta următorul program lansat în execuţie sau următoarea dischetă accesată.

 

V

iruşii au abilitatea de a executa unele procese în calculator. În timp ce unele din aceste acţiuni sunt sâcâitoare (cum ar fi afişarea unui mesaj la o anumită dată sau ca răspuns la o anumită acţiune a utilizatorului calculatorului) iar altele enervante (cum ar fi reducerea performanţelor calculatorului), există viruşi care pot provoca adevărate catastrofe, distrugând fişiere de date, documente, sau făcând calculatorul inutilizabil.

 

P

rimii viruşi au apărut acum câteva decenii, însă nu au cunoscut o răspândire la scară mondială decât după aparitia primelor PC-uri. În 1981 firma IBM scotea pe piaţă, alături de gigantele mainframe-uri care îi aduseseră succesul, un calculator personal bazat pe noul (pe atunci) procesor produs de firma Intel, 8088. Preţul acestuia era extrem de ridicat, însă produsul a fost un succes. Ca sistem de operare IBM a cumpărat MS-DOS de la firma Microsoft. Primele versiuni de DOS erau extrem de compacte (numai câteva zeci de Kb) şi nu aveau nici un protocol de securitate inclus.

D

upă 5 ani, în 1986, apar primele rapoarte publice indicând entităţi virale pe IBM-PC. Era vorba de virusul Brain, un virus de boot. Apar astfel programe de tip antivirus create pentru a elimina viruşii informatici. Dacă primele programe antivirus erau extrem de simple (ca şi viruşii de altfel), programele din ziua de astăzi sunt adevărate capodopere de algoritmi şi cod.

 

Mai nou, pe Internet sunt unele site-uri protejate (de obicei cele de securitate de grad 0) care odat

ă "sparte", de calculatorul "hacker-ului" se prinde un virus care are acţiuni extrem de distructive şi imediate nu doar soft, ci şi hard (hard disk-uri inutilizabile, monitoare şi procesoare "prăjite" etc.). Fiţi pe pace! Pe site-urile româneşti, nu veţi găsi aşa ceva (nici protecţie, nici informaţii), în afară de viruşii clasici.